Zanat za zdrav vid

 

Ovaj tekst posvećujemo optičarskom zanatu. Iz prve ruke govori Nebojša Savić, simpatični optičar iz Sarajeva, vlasnik radnje Optika shop, koja se nalazi u Ulici Husrefa Redžića na Ciglanama.

„Optičarski zanat se prvenstveno sastoji u zbrinjavanju ametropa, odnosno osoba koje imaju probleme sa vidom, pomoću raznih optičarskih pomagala.Ovaj zanat zahtijeva stručnost i iskustvo vezano za medicinu,prodaju i mehaniku“, objašnjava Savić.

Kaže da perspektiva optičarskog zanata u BiH nije sjajna u poređenju sa drugim zemljama, ali ima pomaka.

„Ovaj zanat u BiH nije perspektivan,ako se poredi sa nekom od zemalja Europskoj uniji. Na  primjer, u Francuskoj se tek nakon gimnazije ide na Višu optičarku školu, dok  se kod nas izučava u sklopu gimnazije. Međutim, svakim danom ima sve više optika, pa samim tim i novih radnih mjesta“.

Savić je 1992. godine završio Treću gimnaziju u Sarajevu, optičarski smjer. Bilo je to vrijeme usmjerenog srednjoškolskog obrazovanja.

„Potom sam 1997. godine završio Opštu gimnaziju u Mulhouse u Francuskoj, te nakon dvije godine postao diplomirani optičar u Strasbourg u Francuskoj. Godinu dana kasnije u istoj školi sam položio ispit za diplomiranog optometristu. Od 1999. do 2011. godine sam radio kod velikog optičarskog lanca KRYS, u raznim mjestima u pokrajini Alsace u Francuskoj. Tu sam počeo raditi kao obični prodavac, zatim postao montažer naočala,i na kraju dogurao do direktora radnje“.

Optometrista, optičar, oftamolog…

„Optometrista je na neki način veza između oftamologa i optičara, jer za razliku od optičara koji se bavi prodajom i izradom naočala,optometrista provjerava vid,odnosno dioptriju, te preventivno dijagnosticira razne očne bolesti“, objašnjava Savić.

Mladima savjetuje:

„Učenicima optičarskog zanata bih savjetovao da budu strpljivi, da upijaju savjete optičara,marljivo rade, jer prava satisfakcija u ovom poslu dolazi sa znanjem, koje otvara razne mogućnosti, te nas čini korisnim,jer nekome možemo pomoći da bolje vidi“.

U radnji Optika shop kod Nebojše Savića možete dobiti kvalitetnu uslugu kompjuterskog određivanja dioptrije uz nadzor ljekara, kupiti dioptrijske ili sunčane naočale, te kontaktne leće, a bavi se i izradom i servisom naočala.

Autor Darko Udovičić

(dozvoljeno prenošenje sadržaja uz obavezno navođenje izvora i autora)

One Comment

Komentari su isključeni.