MakeMe sinergija zanatske vještine i akademskih znanja

alisa i adi 6

Alisa Čaber je magistar grafike i docent na Fakultetu tehničkih studija u Travniku, gdje  radi kao predavač na predmetu vizuelnih komunikacija. Adi  Rahić je diplomirani pravnik. Pronašli su se u zajedničkoj ljubavi da nešto svojim rukama stvaraju. I stvaraju divan nakit, pod imenom MakeMe, kao spoj nekoliko zanatskih vještina i akademskih znanja iz dizajna i slikarstva. Jedan dio svoga posla provode u maloj radionici u Logavinoj, a završne radove i prodaju  u Koncept store Kutcha.

ogrlica

Dva zanata osnov unikata

“Naša priča je priča o nakitu kao nosivoj umjetnosti. Naš rad je interdisciplinarni. Prvo smo se susreli sa kožom. Osmislili smo jedan oblik koji sam ja radila još na Akademiji, jednu formu koja je meni bila interesantna da izvedemo u primjenjenu umjetnost.  Susret sa kožom značio je i da treba naučiti kako kožu obraditi, lijepiti, šiti… To su vještine kožarskog zanata. Potom smo uključili drvo, koje je kao i koža prirodni materijal, materijal koji se može kreirati kroz različite forme. Režemo i obrađujemo drvo, i ta obrada drveta je jednim dijelom stolarski zanat. I na kraju, slikarstvo i dizajn, akademski dio posla, oslikavanje različitih apstraktnih formi. Sve što dizajniram izlazi iz moje glave. Volim sve te apstraktne forme koje su odvojene od stvarnosti” – objašnjava Alisa.

narukvice 1

MakeMe nakit – ogrlice, narukvice, naušnice – je unikatan nakit.

“Za izradu jedne narukvice, kada imamo sve spremno i kada je crtež nacrtan, treba nam dan – dva, s tim da ima još i proces lakiranja i sušenja. Oblik i forma su nekako došli sami od sebe. Napravili smo koncept i makete, a svaki pojedinačni komad nakita varira od oblika do oblika. Razlika je  u načinu sječenja drveta.  Inače, drvo kupujemo. Kupimo ga kao letvu i isječemo na komade i oblike koje želimo. Potom slijedi obrada” – kaže Adi.

 

Sedmica mode u Milanu

Prvi kupci Alisinog i Adijevog nakita su bili prijatelji i rodbina. Potom su ovi unikati pronašli svoj put do tržišta.

“Na početku smo bili nekomercijalni. Nismo se ni reklamirali na našem tržištu. Prve poslovne poteze smo napravili prema inostranstvu putem društvenih mreža, prvo prema Amsterdamu, a zatim prema Indiji. Ta su dva posla tekla paralelno. Zatim smo počeli prodavati u Bosni i Hercegovini, na pazarima. Na početku nismo mogli  proizvesti veće količine. Upoznavali smo se sa poslom, sa mašinama, trebali smo steći rutinu. Poslije toga smo uspjeli sklopiti i prve poslove u Bosni i Hercegovini, a nakon toga i u Abu Dabiju, Atini… “ – navodi Alisa.

Prije dvije godine  su učestvovali na izložbi savremenog nakita u Milanu, koja je organizovana u okviru  Fashion weeka Milano.

“To je bila izložba savremenog nakita i nas su izabrali za učešće. Bilo je to izuzetno iskustvo, susret sa predivnim nakitom, rukotvorinama, zanatima. Bila je to dobra reklama za nas i naše proizvode. Ljudi su počeli više da se interesuju i kupuju” – zaključuju Alisa i Adi.

Autor teksta Darko Udovičić

Fotografije:  Darko Udovičić i MakeMe

(prenošenje sadržaja je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i autora)