Zulejha i Asmir Šabić, od arhitekture do zanatstva

Razgovor o prekrasnim, ručno rađenim lampama i arhitektonskim maketama koje pravi mladi bračni par Zulejha i Asmir Šabić započinjem u njihovom radnom i životnom prostoru, u sarajevskoj ulici Koševo. Sticajem okolnosti, prve priče Svijeta zanata nastale su upravo u ovoj ulici, gdje se jedna za drugom nižu zanatske radnje – frizer Dedajić, obućar Balić… Asmir i Zulejha su arhitekti. Završili su Arhitektonski fakulet u Sarajevu. Upoznali su se u Barceloni gdje su oboje kao stipendisti boravili na jednogodišnjim studijama na Politehničkom univerzitetu.Zulejha je trenutno na doktroskim studijama i asistent je na fakultetu u Sarajevu. Asmir radi kao arhitekta u jednom uspješnom sarajevskom arhitektonskom birou. Uspješni, ostvareni u svojim profesijama, i neko bi rekao – kud ćeš više! Međutim, poslije završenog radnog dana, Šabići postaju moderne zanatlije. Zašto ?

P1011325

„Izrada lampi je naša velika ljubav. Ovo nije samo hobi. Mi od ovoga imamo i neku finasijsku korist. Naporno je i ima puno posla. Fizički nas dosta umori, ali pshički nas zadovolji i odmori. Radionica je u stanu, pa je mnogo lakše nego da moramo po završenom poslu otići negdje drugo pa ponovo raditi“.

2

Želja i potreba za stvaranjem

Zanatskim vještinama i ručnoj izradi lampi ih je odveo sticaj okolnosti i lična potreba. Trebala im je lampa, obilazili su prodavnice, nisu pronašli ono što žele pa su odlučili da naprave sami sebi lampu po svom ukusu. Zanatstvo i ručni radovi su uvijek splet vještina i različitih znanja.

DSC02072

„Generalno, mi bi ovo nazvali rad sa drvetom. Osim lampi, radimo ručno, po narudžbi i arhitektonske makete. Skoro niko više ne radi ručno arhitektonske makete. Kada se uradi ručno nekako je toplije, interesantnije i ljepše. U 3D printu, recimo, te makete budu hladne i prazne. Za izradu naših lampi i maketa koristimo najviše stolarske i modelarske zanatske vještine. Za makete koristimo najviše gajbe od limuna, koje su reciklirane, jer su se one najbolje pokazale. I za lampe koristimo reciklirane stvari, osim za osnovnu konstrukciju. To su obično lijepljeni materijali. Koristimo nekada i neke elemente od starih lampi, koje restauriramo. Tako da smo u neku ruku i restauratori” – objašnjavaju Asmir i Zulejha.

“Svaki arhitekta u sebi nosi želju da nešto napravi, da nešto isproba. U arhitekturi nema instant stvari. Proces traje od jedne do pet godina. Ima puno promjena tokom rada. Ako kroz krajnji proizvod uspijete izvući 30 % prvobitne zamisli – to je uspjeh. Lampe ili makete koje izrađujemo su također neka vrsta objekta. Mora se misliti o mnogim stvarima: da li će stajati, da li je dovoljno široko, proporcija, odnos, boja, kakvu sjenu stvara, kakvo svjetlo baca, kako transportovati, koju količinu materijala nabaviti…”.

Tradicija i perspektiva

Zulejha kaže da se sa maketama i nekim alatima upoznala tek na fakultetu, iako se ljubav prema arhitekturi razvila i ranije, budući da su joj i otac i starija sestra arhitekte. Asmir je još u osnovnoj školi na časovima tehničkog obrazovanja naučio da sječe i obrađuje različite materijale, uključujući drvo. Čak je dobijao i školske nagrade. Školski rezbarski luk mu je danas glavni alat. Međutim, i Asmir “vuče porodičnu zanatsku crtu” – deda mu je bio stolar.

“Izrađivao je prvenstveno bačve, a to je jedan poseban dio stolarskog zanata” – kaže Asmir.

Zulejha i Asmir su i nagrađivane arhitekte.

“Pobjedili smo prošle godine na konkursu Zavoda za planiranje. Tema je bila park minijatura na Bijanbarama. Trebali smo osmisliti šta su te minijature i čemu ih posvetiti. Odlučili smo da to budu minijature srednjovjekovnog bosanskog grada. Mi smo pružili arhitektonski prijedlog i pobjedili, a vjerovatno će neko sa akademije isklesati te minijature u kamenu”.

Zulejha i Asmir svoje proizvode zasada plasiraju preko društvenih mreža.

https://www.facebook.com/OSAlamps/

“Međutim, najviše preporuke i prodaja ide ‘od usta od usta’. Pogotovo za makete. Razmišljamo da možda u budućnosti otvorimo neku radnju i još više se posvetimo ovome poslu”. Maštaju i kako bi bilo dobro kada bi grad ili opština ustupali prazne prostore mladim zanatlijama ili umjetnicima, gdje bi mogli da stvaraju i prodaju, kao što je praksa u mnogim svjetskim gradovima.

Autor teksta Darko Udovičić

Foto: Darko Udovičić, OSA lamps

(prenošenje sadržaja je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i autora)