Baka Mira viklerica

Kada bi mladi shvatali koliko zanatsko znanje vrijedi, dva puta bi razmislili

Prijedorčanka Mira Radić jedna je od rijetkih žena koje vikluju elektromotore!  Posebna je i po tome što se ovim zanatom svakodnevno marljivo bavi, iako je u sedmoj decenij života. Ovim zanatom zaradila je penziju, a i danas je jedan od najtraženijih prijedorskih majstora.

Mira Radić
Mira Radić

Kako je ispričala za Novosti, sve je počelo gotovo slučajno, prije skoro pet decenija, u nekadašnjem prijedorskom privrednom gigantu “Celpaku”, gdje je konkurisala za posao – kuharice.

 

– Predala sam molbu za posao kuvarice, ali sam, kao dobar đak, sa još tri djevojke, završila na radnom mjestu viklera elektromotora. Tada nisam tačno ni znala o čemu je riječ, ali sam otišla na zanat i učila od majstora. Bila sam željna znanja, išlo mi je od ruke i odmah sam zavoljela posao – prisjetila se Mira svojih početaka.

– Najjednostavnije rečeno, mi, vikleri, iz motora vadimo stari bakar i stavljamo novi, zamjenjujemo sve što treba zamjeniti i puštamo motor u pogon. A koliko je bio ozbiljan posao u “Celpaku”, dovoljno je reći da je Fabrika celuloze i papira imala čak 3.000 motora koje smo popravljali. Bili su to ogromni motori od 100 kilovata, pa nas je radilo po dvoje.

24-25-Prijedor,-Mirin-radni-kutak

Mira kaže da se nikada nije pokajala zbog izbora zanimanja. Zanat zlata vrijedi,reći će. Zahvaljujući njemu prehranila je porodicu.

-Kada sam ostala bez posla osmjelila sam se da pokušam samostalno da se bavim viklovanjem motora. Nisam imala šta da izgubim. Jednostavno, posao sam pokrenula u svom dvorištu, iz nužde. Imala sam osnovno, a onda je posao krenuo i počela sam da zarađujem. Kako tad, tako i sad. Doduše, sada mnogo manje, jer mi je sasvim dovoljno da mjesečno popravim dva motora i tako, dodatno, uz penziju, zaradim za normalan život – kaže Mira.

Jedinu prijedorsku “viklericu” muči što svoje umijeće nema kome da prenese.

– Moji sinovi nisu zainteresovani, a nema ni drugih koji bi želili da nauče ovaj posao. Nekako, danas niko nije zainteresovan za zanat. Kada bi mladi shvatali koliko takvo znanje vrijedi, dva puta bi razmislili – kaže Mira Radić.

Foto; Novosrti