BEČKE PRIČE IZ SVIJETA ZANATA: 130.000 radnih mjesta u obrtima

Belvedere, Šenbrun, Muzej Albertina, Mocart kugle, slastičarna Aida… Brojni su simboli i asocijacije na grad Beč. Manje –više je poznato i da austrijska prestonica već godinama unazad nosi titutulu najboljeg grada za život na svijetu. Ono što je manje poznato jeste da obrti i zanati sa preko 50.000 preduzeća i preko 130.000 radnih mjesta čine pokretački motor ekonomije i stvaranja radnih mjesta u Beču!

Kroz serijal „Bečke priče iz Svijeta zanata“ upoznajte bečka iskustva i prakse u održanju i razvoju zanatstva. Predstavićemo aktivnosti i inicijative bečke Privredne agencije (Wirtschaftsagentur Wien), program „Bečki proizvod“ koji je inicirala bečka Privredna komora (Wirtschaftskammer Wien), a za početak rad Ekonomskog saveza Beča (Wirtschaftsbund Wien).

PRAKSA UZ MATURU, PRAKSA NAKON MATURE

Koje je inicijative pokrenuo Bečki ekonomski savez u oblasti obrta i zanata?

Beč bi trebao postati grad sa povoljnom poslovnom klimom za najbolje okvirne uslove za preduzetnice i preduzetnike. Mi kao Ekonomski savez zalažemo se za smanjenje poreza i doprinosa, osjetno smanjenje birokratizacije i pojednostavljenje uprave, kao i bolje privredne uslove u Beču.  U potpunosti smo posvećeni snažnom socijalnom partnerstvu orijentisanom na budućnost kao i jačanju i podršci obrazovanju praktikanata u preduzećima kao prevenciji nedostatka stručne radne snage. Upravo u oblasti obrta i zanata potreban je stalni daljnji razvoj, modernizacija, te primjena obrazovanja praktikanata. Stoga se zalažemo za povećanje mogućnosti u oblasti “Praksa uz maturu” i “Praksa nakon mature”.

Kako je ova oblast organizovana u Ekonomskom savezu?

Oblast obrta i zanata – kao i ostale grane “industrija”, “trgovina”, “banke i osiguravajuća društva”, “transport i saobraćaj”, “turizam i zabava” kao i “informacije i savjetovanje” – predstavlja značajan dio našeg rada pri zastupanju interesa bečkih preduzetnika i preduzetnica. Glavnu odgovornost za ovu oblast snosi naša granska načelnica Maria Smodics – Neumann, koja je i sama vlasnica krojačke radnje, te je aktivna i kao instruktorica praktikanata.

Maria Neumann
(C) photonews.at/Georges Schneider – Wien 30.08.2017 – Maria Neumann

Koja je Vaša misija i koji su ciljevi?

Osjećamo obavezu prema branšama iz oblasti obrt i zanati u Beču. Stoga mi iz Bečkog ekonomskog saveza konsekventno zastupamo interese bečkih preduzeća. Pritom su naši najvažniji ciljevi: daljnje pospješivanje obrazovanja praktikanata, prevencija nedostataka stručne radne snage! Stalno moderniziranje i specijaliziranje praksi, pospješivanje promocije prakse tokom i nakon mature. Suzbijanje nekvalitetnog rada i fer konkurencija! Poboljšanje zaštite bečkih obrtničkih i zanatskih preduzeća konsekventnom i efektivnom saradnjom sa Magistratom, građevinskom inspekcijom i svim odgovornim institucijama. Nepravilnosti u konkurenciji moraju se otkriti i suzbiti. Smanjenje birokratije i veća fleksibilnost! Nepotrebna administracija se mora ukloniti! Preduzetnici se žele koncentrisati na svoju osnovnu djelatnost, a ne biti administrativni asistenti države.

von morgen c Thomas Licht (2)

GRAD KVALITETNOG ŽIVLJENJA – NEZAMISLIV BEZ OBRTA

Koji su Vaši najvažniji rezultati?

Našim radom u Bečkoj privrednoj komori već smo postigli brojne uspjehe u korist pojedinačnih preduzetnica i preduzetnika. Najvažniji su da smo uspjeli ostvariti veći broj stručne radne snage i u tom pravcu i nastavljamo! Uspjeli smo značajno proširiti listu deficitarnih zanimanja, te postići stalan porast broja praktikanata. Mnoge inicijative pojedinačnih branši pomažu preduzetnicima pri angažovanju odgovorajućih praktikanata. Ponovo smo isposlovali Pravilnik o obrtima! Založili smo se za preduzeća te smo mogli povećati obim postojećih dodatnih prava, zadržati dokazane standarde kvalifikacija i kvalitete, postići olakšice u sklopu Zakona o proizvodnim postrojenjima kao i ukidanje mnogih taksi.

Ukinuli smo obavezu prema kojoj su zakoni morali biti istaknuti! Preko 700 stranica zakona i odredbi o zaštiti prava radnika više ne moraju biti istaknute, a postigli smo i olakšice pri evidenciji radnog vremena. Postigli smo fleksibilnije radno vrijeme! Omogućavanje da se u pojedinačnim slučajevima smije raditi i 12 sati dnevno, predstavlja pomoć prije svega za zanatlije/majstore u branšama koji zavise o montažnoj gradnji. Otvorene su zone parkiranja predvidjene za stanare! Od 1. decembra dozvoljeno je parkiranje službenim vozilima sa naljepnicom u periodu od 8.00 do 16.00 h u zonama parkiranja predvidjenim za stanare. Posebno u uslužnoj djelatnosti ovo predstavlja prilično olakšanje za uposlenike i konzumente.

Zbog čega su Vaše aktivnosti bitne za Grad Beč?

Obrti i zanati su sa preko 50.000 poduzeća i preko 130.000 radnih mjesta pokretački motor ekonomije i stvaranja radnih mjesta u Beču. U našim poduzećima obrazuje se skoro trećina bečkih praktikanata, dakle buduća stručna radna snaga, a time i mogući budući preduzetnici i preduzetnice.

Koji značaj predstavlja postojanje i aktivnosti Vaše ustanove za zajednicu?

Beč kao grad kvalitetnog življenja bio bi nezamisliv bez obrta. Mi nudimo ljudima sigurnost, osiguravamo udobnost, stil života, zdravlje i zaštitu. Obrtnička i zanatska preduzeća osiguravaju pored ovog i našu svakodnevnu prehranu, užitak, luksuz i sigurnost –  mi smo tu za građane Beča od rođenja do duboke starosti!

 Ovaj sadržaj je nastao zahvaljujući ljubaznosti Eurocomm PR-Ured grada Beča u Sarajevu

logo