BEČKE PRIČE IZ SVIJETA ZANATA (4): Moderni vilenjaci u ekspanziji

Kroz serijal „Bečke priče iz Svijeta zanata“ upoznajte bečka iskustva, dobre prakse i inicijative u održanju i razvoju zanatstva i obrta. Brojni su programi podrške gradskih bečkih institucija zanatlijama i zanatstvu. Bečka privredna agencija (Wirtschaftsagentur Wien) podržava višestruko korisne, zanimljive i održive inicijative. Jedna od njih je upakovana u modni brend « Elfenkleida ».

****

elfenkleid-brautkleid-kollektion-2019-munchen

Sandra Thaler i Annette Prechtl već 15 godina dizajniraju jednostavnu i romantičnu žensku modu pod oznakom “Elfenkleid.” Upoznale su se na Bečkom fakultetu mode i odjeće. Svoju prvu radnju otvorile su 2003. godine u blizini bečkog Naschmarkta i sada zapošljavaju osam žena. 2013. godine su se usudile da odu korak dalje ka širenju posla. Sada oblaće i žene iz Minhena.

Šta je tako posebno u modi “Elfenkleida”?

Veliku važnost pridajemo jednostavnom, jasnom dizajnu, visokoj udobnosti nošenja i nezavisnosti od trendova. Jedan od naših specijaliteta je kreiranje laganih i mekih haljina koje spajaju modernost i romantiku. Naši klijenti bi se trebali osjećati ugodno. Obrađujemo samo najkvalitetnije tkanine, koje su vrlo udobne za nošenje.

nos_93_polkadots-722-43-2

Jedna od vaših prednosti je vjenčanica. Kako ste došli na ideju?

Ideja je nama došla. Sve više žena je dolazilo kod nas sa željom da dobiju jednostavnu i romantičnu vjenčanicu. Zato smo odlučili da dizajniramo prvu kolekciju svadbenih haljina. I ona je tako dobro prošla da je od tada dodatno nudimo uz našu kolekciju “Ready to Wear”.

elfenkleid-brautkleid-muenchen-wien-6.jpg

Šta je važno ako želite da pokrenete sopstveni modni biznis?

S jedne strane, veoma je važno da ostanemo na terenu stvarnosti, a ne da se previše prepuštamo iluziji blistavog modnog svijeta. S druge strane, potrebno je dosljedno slijediti svoje vizije, jer je to osnova jedinstvenosti etikete. I onda ne treba zaboraviti ekonomske faktore, tj. dobar poslovni plan i ekonomski know-how. Sa ovom kombinacijom najbolje prolazite.

Elfenkleid takođe ima prodavnicu u Minhenu od 2013. godine. Šta očekujete od ekspanzije?

Vrlo nam je važno da je potpis Elfenkleida uvijek prepoznatljiv, a to smo uspjeli realizovati s novom trgovinom na prekrasnom trgu “Gärtnerplatz”. Želja nam je da minhenski kupci – kao i Bečlije – vole naš koncept i prepoznaju posebnost u njemu. I naravno, buduće nevjeste iz Salcburga i Tirola neće biti tako daleko od nas.

Koji su vaši ciljevi za budućnost?

Naravno, težimo daljem širenju našeg brenda u Evropi. To je svakako naša najveća želja. I to pod motom “živi * smij se * voli”. Dakle, radite uspješno sa radošću.

Ovaj sadržaj je nastao zahvaljujući ljubaznosti Eurocomm PR-Ured grada Beča u Sarajevu

logo