Vrtlarstvo, zanat i umjetnost cvjetnih i zelenih aranžmana

Svakodnevno prolazim pored dva vozila, jednog kamiončića i jednog velikog džipa u kojima se nalazi gomila neobičnih alatki, mašina, cvijeća, granja, lišća, žive ograde… Momci i djevojke u kombinezonima utovaraju, istovaraju, voze, odvoze sve to. Moja znatiželja me navodi na razgovor, da mi objasne o čemu se tu tačno radi. Saznajem da je moj sagovornik Luka Edward Kasitz, pejzažni inžinjer i suosnivač firme GreenStyle Solutions, koju vodi sa svojim partnerom inženjerom arhitekture iz Sarajeva Admirom Turkušićem. Luka me upoznaje sa ovim interesantnim zanimanjem i svojom firmom u kojoj se prepliću intelektualni, kreativni i zanatski rad.

Iz Filadelfije u Sarajevo

Luka Edward Kasitz je pejzažni inženjer iz Filadelfije u SAD, a živi i radi u Sarajevu već devet godina. GreenStyle Solutions je firma koju je osnovao nakon susreta sa današnjim partnerom, inženjerom arhitekture iz Sarajeva Admirom Turkušićem.

Foto: Green Style Solutions - Luka Edward Kasitz podučava mladog kolegu
Foto: GreenStyle Solutions – Luka Edward Kasitz podučava mladog kolegu

– Radimo na zelenim rješenjima, od projektovanja, izvođenja, održavanja do zelenih krovova koji će nadamo se ubrzo da zažive i u BiH. Na tržištu smo prepoznati kao kompanija za pejzažnu arhitekturu, od projektovanja i izvođenja, pa do vanjskog i unutrašnjeg uređenja i održavanja zelenila i zelenih površina za hotele, restorane, kompanije, ambasade, rezidencije, privatne vrtove itd. Osim toga, naša firma teži da uvodi zdrava, pametna i ekološka rješenja, tako da dijapazon našeg djelovanja raste iz godine u godinu. Jedna činjenica na koju smo naročito ponosni je da jedini koristimo profesionalnu opremu i alate koji su na litium ion baterijski električni pogon, te ne zagađujemo okoliš dok ga uređujemo, što smatramo minimumom koji bi svi trebali prihvatiti u 21. vijeku kada govorimo o bilo kakvom vidu unapređenja zelenila – govori za Svijet zanata Kasitz.

Važnost zanatskih znanja i vještina

GreenStyle Solutions okuplja inženjere arhitekture, hortikulture i pejzazne arhitekture, ekonomiste, marketing stručnjake, ali i vrtlare i cvjećare. Iako se “na prvi pogled” ne percipiraju kao zanatlije, vrtlarstvo jeste zanat, budući da zahtjeva brojna znanja, vještine i ručni rad.

– Raditi sa cvijećem i zelenilom nije lak posao, ali kad ga radite stručno imate takav rezultat pred sobom da je zadovoljstvo postignutim zagarantovano. Imamo i pomoćne radnike u koje ulažemo maksimalno vremena i truda da ih obučimo u ovom poslu na način da ga rade sa shvatanjem i razumijevanjem, čime se nadamo da ćemo podići nivo posvećenosti kao i ljubavi prema ovom poslu – kažu nam u firmi GreenStyle Solutions.

Jedan od njihovih vrtlara je i Nijaz Hukić. Primjer da zanati pružaju velike mogućnosti i za obrazovanje, i za prekvalifikaciju, i za zapošljavanje.

Foto: Green Style Solutions - Nijaz Hukić na radnom zadatku
Foto: GreenStyle Solutions – Nijaz Hukić na radnom zadatku

– Naš vrtlar Nijaz je završio srednju zanatsku školu, smjer automehaničara. Institucionalnu prekvalifikaciju nije završio, već je znanje u poslu profesionalnog vrtlara stekao sa Lukom kroz OD Irget i dalje kroz GreenStyle Solutions u zadnjih više od pet godina rada. Voli svoj posao a naročito ga čini sretnim kada plod njegovog rada čini životni i poslovni prostor naših klijenata ljepšim i ljude sretnijim, što često i sa mnogo pohvala dobije kao reakciju na njegov trud i rad- poručuje Luka.

Autor teksta Darko Udovičić

Foto: GreenStyle Solutions

(prenošenje sadržaja je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i autora)