Zanatlije sa zaradom od 4000 – 7000 eura

Zavarivači angažovani na izgradnji gasovoda “Turski tok”, čija trasa prolazi kroz Srbiju u dužini od 403 kilometra, zarađuju plate koje se kreću od 4.000 do 7.000 evra! Kako piše B92, izvođač radova se suočio sa manjkom stručnog zanatskog kadra, zbog čega su bili ugroženi poslovi zavarivanja na 50.000 tona cijevi. Kompanija Gastrans je zbog toga pribjegla strategiji visokih plata, te se zanatlije – varioci vraćaju iz inostranstva,

“Ljudi koji su doskoro bili na gradilištima u inostranstvu, vraćaju se u Srbiju. Razlog za njihov povratak krije se u činjenici što je Gastrans, kompanija koja gradi ovaj gasovod, variocima koji imaju licence za ovakve specifične poslove i poznaju visoku tehnologiju varenja koja se primjenjuje na ovom objektu, ponudio znatno bolje uslove nego što su imali u zemljama Evropske unije” – navodi B92.

Zavarivači s iskustvom na radovima na gasovodnim trasama, a koji rade varove koji idu na rendgenska snimanja, pored plate od 7.000 evra mjesečno, imaju i besplatan smještaj i ishranu.

U “Gastransu” nisu zvanično potvrdili visinu primanja angažovanih zavarivača na gasovodu “Turski tok”, ali je listu nezvanično rečeno da je tačno da se njihove zarade kreću od 4.000 do 7.000 evra i da su tako visokim primanjima uspjeli da ublaže problem deficitarnosti radnika ove struke.

Kako su naveli, pored zavarivača dobro su plaćeni i cjevopolagači.