Kuharstvo bez prepreka i predrasuda

Na Jahorini jeodržana Međunarodna inkluzivna kulinarska radionica u kojoj je šest kuvara iz Daun sindrom centra Banjaluka, zajedno sa profesionalnim kuvarima, pravilo ruski specijalitet pod nazivom “Crveni sibirski palačinak” sa ribom, kavijarom i gljivama, rekao je Srni direktor ovog centra Zoran Jelić.

Jelić navodi da je šest kuvara iz Daun sindrom centra osvojilo prvo mjesto u Moskvi na gastronomskom festivalu, pa su tako dobili zadatak od ruskog eksperta Sergeja Rahimanova da naprave specijalitet na poseban način.

“Osobe sa Daunovim sindromom iz Republike Srpske, Srbije, Norveške, Austrije i Hrvatske onlajn prate radionicu i kod kuće rade ovaj recept pod budnim okom Sergeja. Poslije diskusije, osobe sa Daunovim sindromom će se predstaviti sa svojom `heljdopitom` i tako pokazati svoj puni potencijal”, objašnjava Jelić.

Prema njegovim riječima, radionice na Jahorini se rade u okviru obilježavanja Nedjelje Daunovog sindroma, koju su započeli u nedjelju, 14. marta, sadnjom 200 stabala voća u Banji Vrućici, dok su dan kasnije na Medicinskom fakultetu u Banjaluci održali studentima predavanje o temi “Socijalna rehabilitacija”.

“Tada smo predstavili program socijalne rehabilitacije osoba sa ovim sindromom i edukovali studente o protokolu saopštavanja dijagnoze roditeljima prilikom rođenja djeteta sa Daunovim sindromom”, podsjeća Jelić.

Direktor Daun sindrom centra Banjaluka rekao je da je sa dekanom Medicinskog fakulteta Rankom Škrbićem dogovorio da studenti na petoj godini uče o osobama sa ovim sindromom.

Jelić ističe da će sutra učestvovati u međunarodnom onlajn događaju o temi “Stvaralaštvo Daunov sindrom” i tom prilikom predstaviti program socijalne rehabilitacije i refleksologije koji je pokrenut 2016. godine na Jahorini pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

On navodi da su u fazi pripreme za potpisivanje ugovora sa Olimpijskim centrom “Jahorina” i direktorom Dejanom LJevnaićem za otvaranje Daun sindrom komune na planini, a u saradnji sa hotelom “Vučko”.

“Jahorina je prirodna hiperbarična komora, gdje se sudaraju kontinentalna i mediteranska klima. To je ne samo za osobe sa Daunovim sindromom nego za sve one ljude koji dođu, vazdušna banja”, poručuje Jelić.

Sedmica Daun sindroma se završava u nedjelju, 21. marta, na Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom, kada će biti organizovana onlajn radionica za zemlje regiona i tako sa Jahorine poslati poruku da od danas skraćenica DS više ne znači Daunov sindrom nego – djeca sunca.

(www.palelive.com / Srna)

Foto: Glas Srpske