Raspisan javni poziv za obuku zanatlija u Njemačkoj

Agencija za rad i zapošljavanje BiH u saradnji sa entitetskim zavodima za zapošljavanje, Zavodom za zapošljavanje Brčko distrikta, te Savezne agencija za rad Njemačke u saradnji sa Udruženjem njemačkih zanatlija, danas su raspisali novi javni poziv u okviru projekta “Zanati nude budućnost”, koji će biti otvoren do kraja godine.

Projektom je predviđeno povećanje kompetencija na tržištu rada za ukupno 120 kandidata kroz regrutaciju, dokvalifikaciju i integraciju kvalifikovanih radnika u Njemačkoj za zanatska zanimanja za vrijeme trajanja projekta.

Iz Agencije je saopšteno da je ovaj projekt izvanredna prilika za radnike BiH da steknu savremena znanja i vještine u skladu sa njemačkim obrazovnim i stručnim standardima, naglašavajući da se kandidati nakon sticanja potrebnih znanja i vještina vraćaju u BiH kako bi ih mogli prenijeti na domaće tržište rada.

Projekt je otvoren za zanimanja i kvalifikacije elektroničara, metalostrugara i instalatera za sanitarije, grijanje i klimatizaciju.

U projektu je osigurano besplatno učenje njemačkog jezika u “Gete” Institutu, iznos od 780 KM za troškove smještaja, hrane i zdravstvenog osiguranja za vrijeme kursa jezika idokvalifikaciju uz rad u Njemačkoj radi dobijanja njemačke diplome, navodi se u saopštenju Agencije.

Izvor: biznisinfo.ba