Ahmed Bećirović, majstor za sve brave

Kada se desi krađa, obijanje stana ili auta, sefa…prvo šta vam padne na pamet je policija, a odmah potom – novi ključ, brava i bravar. Kako u tom času ovo staro i jako korisno zanimanje postaje traženo.

Ahmed Bećirović je jedan od tih sjajnih majstora koji u nekim prilikama zlata vrijede. Ahmed ima 57 godina i po profesiji je metalostrugar. Rođen je u Brčigovu kod Rogatice. Nekada davno je radio u Energoinvestu, a poslije rata u jednoj firmi u Hrasnici, koju je morao napustiti zbog problema sa leđima. U toj firmi je kao metalo strugar pravio dijelove za bravariju, a jedan od klijenata mu je bio Haris Muminović, vlasnik Hulk Hudiny Lock-a koji mu je ponudio prije trinaest godina posao bravara u svojoj firmi.

“Haris mi je dao posao od kojeg živim, imam redovnu platu i dobar odnos sa vlasnikom. Haris mi je direktor, ali prije svega radni kolega. Jako su važni međuljudski odnosi u ovome poslu. Bravar je jako odgovorno zanimanje. Ozbiljnost, pedantnost i pristup ovome poslu su jako bitni, Morate znati sve o bravama, sefovima…Kako se koja brava otvara i kako postavlja, a ne da je razvaljuješ. Mi moramo da konstantno budemo u toku o novim bravama. Da znamo koje brave još nisu lopovi skontali provaliti, pa da onda upravo takve nabavljamo” – slikovito objašnjava Ahmed koliko je važno uvijek biti korak ispred.

“Mladi ljudi žele da se bave ovim zanimanjem. Jedni završavaju škole sa smjerom bravara, a neki uče kroz rad. Međutim, mnogi od njih odlaze iz Bosne i Hercegovine. Jedni zbog bolje plate, a drugi zbog želje da vide i upoznaju neku drugu sredinu” – priča nam Ahmed.

“Imao sam dobrog mlađeg kolegu Sabahudina koji je radio sa mnom. Dobro smo se slagali, Bio je dobar majstor, ali je i on otišao u Njemačku. Sabahudin je inače dijete bez roditelja. Bio je u domu za nezbrinutu dijecu u Zenici. Moj direktor mu je dao priliku da nauči zanat kod njega i da nastavi da radi. Zajedno smo radili godinama, ali je eto i on otišao vani. “

Ahmed polako slaže, alat, šarafe, cilindre i prije pozdravljanja dodaje:

“Bez dobre volje i ljubavi prema poslu teško da se može biti dobar majstor”

Autor teksta i fotografije: Darko Udovičić