Draganina kozmetika iz čiste prirode

Planina i more su oduvijek bili inspiracije za stvaranje, pisanje i kreiranje. Svako od nas ima neki gen koji dolazi s (iz) tih podneblja, ali se taj gen obično utopi u sivu,  prašnjavu i stresnu sredinu koju zovemo grad. Sarajevo ima veliku sreću da je zagrljeno prelijepim planinama na koje se može doći za nepunih 30 minuta. Često odlazim na planinu, ali ne samo na skijanje nego i na prijateljska druženja sa mještanima i na prijatne šetnje. Po preporuci porodične prijateljice Jane iz Mokrog dobio sam ideju da porazgovaram sa jednom pametnom, mladom i kreativnom ženom koja je svoj talent, znanje  i ljubav prema prirodi upotrijebila i napravila mali porodični  biznis.

Dragana Lopatič je farmaceutski tehničar, a dodatno je završila školu prirodne i organske kozmetike. U Mokrom je pokrenula malu proizvodnju prirodne kozmetike po imenu  „Capra“ koju radi isključivo po narudžbi zbog kraćeg roka trajanja i posebnih uslova čuvanja. U zadnje vrijeme u cijeloj regiji uzgoj koza se proširio. Nevjerovatne proizvode od te svjetlooke i skakutave životinje se mogu napraviti. Od zdravih i ukusnih prehrambenih proizvoda kao što su sir, surutka i mlijeko, do prirodne kozmetike koju upravo  Dragana pravi.

„ Iskoristila sam prije svega ljubav prema prirodi i blagodati koje nam priroda pruža. Za našu proizvodnju je naglašeno da su zastupljene razne biljne sirovine kao što je hajdučka trava, majčina dušica, jagorčevina, neven i slično. Kod nas je najčistiji vazduh i voda. To je jako bitno, kako zbog našeg zdravlja, tako i zbog staništa koza i uzgoja bilja“ – kaže Dragana i u jednoh dahu nastavlja:

„Kozmetiku sam počela da pravim zbog svoje djece, kozmetiku u kojoj su zastupljene sve prirodne sirovine, bez parabena, aditiva i ostalih hemijskih supstanci. Kozje mlijeko je iz našeg domaćinstva. O dobrobiti kozjeg mlijeka poznato je odavnina. Najsličnije je majčinom mlijeku. Sadrži vitamine, minerale koji su jako dobri za ishranu i regeneraciju kože, pomaže kod raznih estetskih promjena na koži kao što su akne, dermatitis ,ekcem. Kozje mlijeko sadrži alfa hidroksilne kiseline koje su zadužene za piling kože. Alfa hidroksilne kiseline pomažu u regeneraciji ćelija. Oduvijek je kozje mlijeko pomagalo ženama da pobjede vrijeme i preokrenu ga u svoju korist. Ova kiselina osim anti-age tretmana daje koži svu potrebnu vlažnost“.

Pošto je Dragana uvidjela da njena mala proizvodnja ima pozitivan odjek odlučila se da proširi proizvodnju i u sklopu svoje kuće napravi mini laboratoriju.

„Opremila sam se dodatno sa laboratorijskim posuđem , organskim i prirodnim sirovinama kao i dotanim edukacijama u oblasti organske kozmetike. Proizvodi se podvrgavaju zdravstvenoj ispravnosti u akreditovanoj laboratoriji. Trenutno se proizvodi mogu poručiti putem društvenih mreža, a dostava je moguća širom Bosne i Hercegovine, kao i regiona“.

Draganina ponuda kozmetičkih proizvoda  je velika i namjenjena je za sve životne dobi. U paleti su hidratante kreme,  kao i one regenerativne protiv bora, alpino i anti age kreme, sa zaštitnim faktorom kao što je hijaluron spf 30, zatim mlijeka i buteri za njegu kože, maske sa zelenom glinom i aktivnim ugljem, sapuni sa kozjim mlijekom kao i glicerinski, balzami za usne, kreme za ruke, pilinzi sa kafom i sjemenkama kajsije, ali i pilinzi, maske, tonici, sapuni, losioni, mlijeka…

„Izdvojila bih kreme za njegu kože kao što je hidratantna – med i mlijeko, i za obnavljanje i ishranu kao što je regenerativna“ – kaže Lopatić.

Ovaj mali porodični biznis ispunjen ljubavlju udiše zdravi vazduh ovog predivnog podneblja i uzdiže se punom snagom visoko i sigurno kao što su Jahorina i Romanija, planine koje okružuju, inspirišu i koje ih čuvaju. Želim Vam sreću i uspjeh!

Autor: Darko Udovičić