Optičarski savjet: Zaštitite oči od agresije umjetnog svjetla

Savremeni način života sa jako puno ekrana – mobiteli, laptopi, monitori, tableti, televizori – u potpuno novi fokus stavljaju optičare. Sa ili bez dioptrije, sve su nam više potrebne naočale. Koje i kakve naočale su nam na raspolaganju? Odgovore smo potražili kod profesionalca Nebojše Savića u Optika Shopu u Sarajevu

Nebojša Savić, optičar iz Sarajeva

. “Savremeni način života čini da su naše oči iz dana u dan sve više izložene neprirodnim svjetlima. Ekrani PC-a, TV -a, telefona izlažu oči ultra -ljubičastim zračenjima,koja nakon izvjesnog vremena mogu stvoriti oštećenja na retini. Farovi i razne vrste rasvjete također mogu stvoriti bol u očima. Zaštita za oči od agresije umjetnog svjetla su stakla sa anti-refleksnim slojem” – kaže Nebojša.

Savršenstvo zaštite očiju

Objašnjava da je anti-refleksni sloj jedan od mnogobrojnih slojeva koje sadrži svako staklo, ali nisu sva stakla ista.

“Anti-refleksna stakla postoje odavno, međutim za razliku od prethodnih verzija, Blue -protect Anti -reflex stakla su skoro dovedena do savršenstva. Ona pružaju zaštitu od plavih i bijelih štetnih zračenja, unaprjeđuju sliku reljefa i boja,lako se održavaju, te se odlikuju ustrajnošću. Pored osoba sa problemima vida,ovu zaštitu sada sve više koriste i osobe koje provode dosta vremena na računarom,te vozači koji na taj način smanjuju zamor očiju”.

Proces izrade naočala po mjeri
Nakon upoznavanja sa pacijentom optičar određuje pacijentovu dioptriju na aparatu zvanom auto-keratorefraktometar,te preko pupilometra mjeri razmak između očiju. Zatim slijedi odabir okvira,i stakala koja se naručuju kod fabrikanata,gdje će se proizvesti stakla specijalno za tu dioptriju.

“Kada dobije stakla, optičar ih obilježava prema zadanim mjerama na aparatu koji zovemo frontofokometar. Sljedeća etapa je rezanje stakla prema formi izabranog okvira na automatskom brusu. Ubacivanje stakla u okvir je najdelikatniji dio izrade dioptrijskih naočala,jer staklo ne smije biti ni preveliko, niti premalo. Taj završni dio rezanja stakla,kao i obaranje oštrih rubova se vrši na ručnom brusu. Prije predaje naočala pacijenatu, optičar provjerava da li ugrađena stakla odgovaraju zadanim mjerama,te priprema naočale da bi pacijentu nošenje istih bilo što ugodnije” – zaključuje optičar Nebojša Savić.

Autor teksta: Darko Udovičić, Svijet zanata

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s